De Chinezen komen

Enkele weken geleden las ik een verrassende kop in een digitale krant, het Vastgoedjournaal: De Chinezen komen en realiseren acht eigen hotels in Amsterdam (19 aug 2014).

De hotels voorzien in een behoefte van een groeiende groep Chinezen die Nederland bezoeken. Naar verwachting zal de komende vijf jaar het aantal Chinese gasten aan Nederland verdubbelen: van 200.000 naar 400.000. In 2025 worden zelfs 800.000 Chinese toeristen verwacht.

Mijn vraag is vooral: waarom bouwen Chinezen nieuwe hotels? Ik dacht dat er juist de laatste tijd veel nieuwe hotels waren gerealiseerd in de hoofdstad. Maar ik vroeg me vooral af waarom de Chinezen eigen hotels willen bouwen. Wat mankeert er aan de Nederlandse hotels?

Het vastgoedjournaal geeft mij antwoord op deze vraag: de wensen van Chinese gasten wijken af van de standaard van de meeste hotels. Chinezen hebben liever een douche dan een bad, houden niet van tweepersoonsbedden en eten bij het ontbijt liever nasi dan cornflakes.

Waarom ze liever douchen? Chinezen willen gewoon niet in hun eigen vuil zitten. Japanners doen dat weer anders: die laten, als ze in bad zitten, voortdurend het water doorstromen.

Vreemd dat Nederlandse ontwikkelaars niet weten wat Chinese hotelbezoekers wensen en dat ze hier niet op inspelen. Het moet toch niet moeilijk zijn dit te achterhalen en te verwerken in een hotelconcept.

hotel-breukelen

Ik adviseer vaak mensen aandacht te besteden aan Chinezen. Waarom? Omdat ze een vijfde deel uitmaken van de totale wereldbevolking; volgens Wikipedia telt de volksrepubliek China bijna 1,4 mld inwoners. Met een steeds verdergaande internationalisering kun je er op rekenen dat je regelmatig te maken krijgt met Chinezen. Begrip van hun cultuur, hun gewoontes en hun manier van zakendoen helpt ons slim in te spelen op vragen van Chinezen.

Maar het lijkt voor Nederlanders heel lastig te zijn zich aan te passen aan andere culturen. Wij zijn door de eeuwen heen gewend geweest onze cultuur en gewoontes aan anderen op te leggen. Maar volgens mij gaan we het hier niet mee redden. We moeten accepteren dat we een klein land zijn en steeds meer afhankelijk worden van andere landen en spelers uit andere culturen.

Regelmatig hoor ik dat ondernemers geen zaken willen doen met Chinezen omdat je met Chinezen moeilijk kunt samenwerken. Je kunt ze niet vertrouwen en ze kopiëren uitvindingen van anderen. Al zou het waar zijn: het betekent wel dat je een streep zet door een vijfde van je markt, als je tenminste de wereld als je markt beschouwt.

Samenwerken lukt pas als je eerst investeert in netwerken: relaties opbouwen met mensen buiten je eigen wereld. Het zal steeds harder nodig worden. Het voorbeeld van de Chinese hotelontwikkelaars zegt genoeg. Chinezen, maar ook Russen, Indiers en Amerikanen komen naar ons land en investeren. In hotels, kantoren, voetbalclubs, campings en huizen. Als we niet investeren in deze groepen mensen, zullen we weinig kans maken om samen te werken en te profiteren van de investeringen in ons eigen land.

Verdiep je daarom in de Chinese cultuur. Praat eens met Chinezen, eet Chinees zoals ze zelf chinees eten en ontdek hoe ze zaken doen. Hiermee vergroot je je slaagkans op de markt. Die zal sterk veranderen. Vasthouden aan bestaande relaties zal niet voldoende zijn. Ga netwerken en verleg je grenzen.

Veel succes.

Deze blog is gepost in Uncategorized. Bookmark de permalink. Volg alle reacties hier met de RSS feed voor dit blog. Plaats een reactie laat een trackback achter: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Website by WoodandShoes