Doe als de Chinezen

Onlangs liet de gastvrouw bij De Wereld Draait Door zien hoe Chinezen een visitekaartje aanbieden. Presentator Mathijs van Nieuwkerk toonde zich verrast. Niet zo gek als je meemaakt hoe Nederlanders omgaan met visitekaartjes. Als wij iets leren van de Chinezen en hun gewoonte overnemen, kunnen we naar mijn overtuiging beter zakendoen. Zeker als we onze producten, diensten en kennis willen verkopen aan bedrijven uit Azie. 

Afgelopen donderdag liep ik er weer tegenaan. Ik sprak met een autoverkoper. Hij deed mee aan een demonstratie van elektrische auto’s. Een leuk initiatief van De Bereikbare Vallei, het mobiliteitsprogramma van Regio FoodValley.  Of ik een paar dagen wilde rijden in de Twizy, de kleinste van de drie nieuwe electrische auto’s van het Franse automerk. Daar had ik wel oren naar. De Twizy staat overigens inmiddels voor mijn deur. Om te testen wel te verstaan. Ik wisselde kaartjes uit met de verkoper en bood ook een kaartje aan aan zijn collega-verkoper. Die had geen kaartjes bij zich. Ik was verbaasd. Je staat op een demonstratie van nieuwe modellen en je hebt geen kaartje bij je!

kaartjes uitwisselen

Het gebeurt vaker, is mijn ervaring. Veel te vaak. Daarbij bespeur ik een nonchalance, of het nu ambtenaren zijn of commerciële mensen. Sommige beweren stellig ‘dat ze niet meer aan kaartjes doen’. Bijzonder vreemd in mijn ogen. Zeker als je regelmatig te maken hebt met internationale relaties. In feite is het wereldwijd een goede gewoonte kaartjes uit te wisselen. Dat gebeurt ook vaak aan het begin van een gesprek, terwijl Nederlanders vaak pas kaartjes uitwisselen als een gesprek ten einde loopt.

En het is zo eenvoudig. Visitekaartjes kun je makkelijk laten maken, het kost niet veel geld en het uitwisselen van kaartjes is de eerste stap in een proces van klanten winnen. Mensen weten je makkelijker terug te vinden, kunnen je website opzoeken en onthouden je langer. Als je zorgt voor een bijzonder kaartje, vergroot je de kans dat mensen vaker aan je denken.

Mijn advies is: neem altijd je visitekaartje mee! Waar je ook bent. Overal kom je mensen tegen. In de trein, bij de dokter, op het hockeyveld of bij de kapper. En geef mensen je kaartje als ze enige interesse tonen in wie je bent en wat je doet. Je weet nooit hoe een koe een haas vangt. En doe dan net als de Chinezen. Geef mensen het kaartje op zijn kop, zodat je gesprekspartner het kaartje kan lezen. Dat staat beleefd.

Vervolgens is het een goede gewoonte bij Chinezen, Japanners, Koreanen en andere Aziaten om een kaartje terug te geven: een vorm van beleefdheid. Ook hier tonen Nederlanders vaak een vorm van lompheid. We bedanken voor het kaartje, stoppen het weg en lopen verder. Toon respect en geeft een kaartje terug. Het is in je eigen voordeel!

Dus als je morgen je pak weer aantrekt of je tas nakijkt: check of je kaartjes erin zitten. En kijk eens wat er gebeurt als je doet wat de Chinezen ons leren. Je zult verrast worden.

Wil je meer netwerktips? Stuur een mail naar info@leerlink.net en je krijgt de 10 praktische tips voor een succesvol netwerk.

Veel succes,

Arnoud Leerling

[polldaddy poll=7597188]

Deze blog is gepost in Uncategorized. Bookmark de permalink. Volg alle reacties hier met de RSS feed voor dit blog. Plaats een reactie laat een trackback achter: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Website by WoodandShoes