Druk op de knop

LinkedIn is een heerlijk hulpmiddel in het onderhouden van mijn netwerk. Ik kan het bijzonder waarderen dat iemand een product ontwikkelt dat door zoveel mensen, wereldwijd, gebruikt wordt. Nu nog zien dat de Aziaten aanhaken.

Als ik iemand heb ontmoet, bevestig ik het contact kort erna. Hierdoor kan ik mensen makkelijk terugvinden. Ik gebruik LinkedIn ook om  mensen te informeren over mijn activiteiten en interesses. Mijn cv staat online, zodat mensen snel een indruk krijgen wat ik gedaan heb en waar ik nu mee bezig ben.  

Er is alleen  één ding dat ik niet zo handig vind aan LinkedIn: mensen kunnen zo makkelijk op de knop drukken. Ik krijg dagelijks verzoeken om te linken met mensen die ik niet ken. Daar ga ik meestal niet op in. Mijn advies is: doe het anders.

linkedin3linkedin2linkedin6linkedin4

Ter voorbereiding op gesprekken of debatten maak ik dankbaar gebruik van LinkedIn. Je kunt mensen ‘natrekken’ die je gaat ontmoeten. Vrij eenvoudig krijg je een beeld van iemand, zijn of haar werkverleden en vaak ook persoonlijke aspecten. Het helpt mij om een gesprek met iemand te voeren, omdat je al iets van de persoon weet. Het is eigenlijk een kleine moeite, maar erg nuttig. De meeste mensen waarderen het bijzonder als je persoonlijke interesse toont.

Ook gebruik ik LinkedIn regelmatig om berichten te posten: hiermee geef ik inhoud aan mijn profiel. Ik post zelf regelmatig berichten over FoodValley; vooral nieuws over Wageningen UR, waarmee ik laat zien wat er in onze regio gebeurt en wat de waarde is van kennis over voeding en voedsel. Het is een mooie en makkelijke manier om je netwerk te laten zien waar jij mee bezig bent en waarin jij geïnteresseerd bent. Benut LinkedIn als een middel voor het ontwikkelen van je netwerk. Het contacten leggen is een eerste stap; vervolgens is het nodig om mensen regelmatig op de hoogte te houden van wat je doet en wat je ambities zijn. Anders is LinkedIn niet meer dan een digitaal telefoonboek.

Mijn drie tips voor gebruik van LinkedIn:

1. Zorg voor een duidelijk profiel: maak duidelijk wie jij bent, wat jou onderscheidt van anderen

2. Maak jezelf zichtbaar: plaats een foto. Op LinkedIn werkt het net als op Marktplaats: zonder foto word je snel overgeslagen.

3. Plaats minstens één keer per week een bericht dat inhoud geeft aan jouw profiel of beter: plaats een blog.

Connect

LinkedIn lokt alleen iets uit dat ik vervelend vind: veel mensen gedragen zich als koopjesjagers. Ze drukken heel makkelijk op de knop ‘connect’, zonder een motivatie te geven. En vooral zonder dat ze de persoon in kwestie kennen. Blijkbaar zijn veel mensen uit op het vergaren van zoveel mogelijk contacten  op LinkedIn. Je ziet ook geregeld mensen die zich profileren met een groot aantal contacten. Zinloos naar mijn idee. Het zegt mij heel weinig als je veel contacten hebt. 250 is ongeveer wel het maximale aantal mensen waarmee je relaties kunt onderhouden. Dat is althans mijn invulling van netwerken; niet alleen maar linken, maar een relatie opbouwen, zodat je elkaar kunt helpen als het nodig is, informatie uitwisselen of problemen voorleggen.

Beste mensen, stop daarom svp met het ‘op de knop drukken’. Als je met iemand linkt, motiveer je verzoek. Bij elk verzoek dat ik verstuur plaats ik een klein berichtje ter bevestiging dat we elkaar gesproken hebben. Dat werkt uitstekend. En als je iemand niet kent, maar toch heel graag wilt linken? Vraag dan iemand om je te introduceren. Dat is veel stijlvoller en geeft blijk van respect. Ik word regelmatig benaderd door mensen met het verzoek met een relatie van hen te praten. Als het even kan, doe ik dat. En met plezier overigens.

——————-

Wil je meer tips voor het ontwikkelen van een succesvol netwerk? Stuur een mail naar info@leerlink.net, ik stuur ze graag naar je toe. Ook kun je je aanmelden voor een training ‘effectief netwerken’: 10 praktische tips voor een succesvol netwerk. Ik informeer je over de trainingen die de komende tijd worden georganiseerd. 
 
[polldaddy poll=7434219]
 
[contact-form][contact-field label=’Name’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’Email’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Comment’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]
Deze blog is gepost in Uncategorized. Bookmark de permalink. Volg alle reacties hier met de RSS feed voor dit blog. Plaats een reactie laat een trackback achter: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Website by WoodandShoes