Face to face

Het viel me op al bij de beelden van het VVD congres in Lunteren. En ik zag het weer op een foto van VVD fractievoorzitter Halbe Zijlstra in een zaaltje in Breda. Het publiek zit niet meer achter elkaar, maar tegenover elkaar. Klaar voor het debat. Een debat in de stijl van het Engelse Lagerhuis. Bij de bouw van ons Parlement is er helaas niet voor gekozen. Net zo min als in menig Raadhuis of Statenzaal. In Nederland kiezen we blijkbaar liever voor rond.

Regelmatig leid ik debatten en bijeenkomsten. Als ik de ruimte krijg van de organisatie denk ik mee over de organisatie, de sprekers en de opzet van de zaal. Steeds vaker zet ik de stoelen tegenover elkaar, ook al wordt er geen debat gevoerd. Onlangs deed ik het nog tijdens een debat over gezondheidsmanagement, met Jochem Uytdehaage. De mensen vonden het geweldig. Ze zien elkaar, zijn op elkaar betrokken en zijn snel geboeid. De sprekers staan dichtbij hun publiek en kunnen makkelijk met het publiek communiceren.

Het vraagt wel wat van de sprekers. Die kunnen zich niet meer verstoppen achter een katheder. Kijk maar naar Rutte en Zijlstra. Ze bewegen vrij door de zaal met een loopmicrofoon in hun hand. Ze lopen, draaien en praten tegelijk. Dat vergt vaardigheden. Maar die zijn te leren.

Wat me opvalt aan de bijeenkomst met Halbe Zijlstra in Breda is dat er mensen staan. Het is typisch Hollands dat we voor iedereen altijd en overal een stoel moeten hebben. Maar mensen vinden het helemaal niet erg als ze moeten staan. Als het tenminste niet te lang duurt!
Zelf heb ik het een keer meegemaakt met een bijeenkomst in kasteel Schaffelaar in Barneveld. Er was een (te) kleine zaal gereserveerd die tjokvol zat. Ook hier moesten veel mensen staan. Maar dat gaf een enorme dynamiek. De sfeer was goed. Ik heb achteraf leuke reacties gekregen.

Stap eens af van oude gewoontes. Zorg voor vernieuwing in je debatten en bijeenkomsten. Het gebeurt nog te vaak dat mensen ruim 2 uur achter elkaar op een stoel moeten zitten en alleen maar moeten luisteren naar sprekers vooraan. Dat is jammer en vervelend voor mensen in de zaal. Het kan leuker en slimmer.

Veel succes!
Arnoud Leerling

Deze blog is gepost in Uncategorized. Bookmark de permalink. Volg alle reacties hier met de RSS feed voor dit blog. Plaats een reactie laat een trackback achter: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Website by WoodandShoes