Gluren

In mijn vorige column schreef ik dat ik erg blij ben met LinkedIn. Die blijdschap werd nog groter toen ik ontdekte dat LinkedIn een heel mooie statistiek maakt van het aantal malen dat mijn column wordt gelezen. Prachtig. Maar LinkedIn kent ook enkele keerzijdes. Er zijn veel mensen die het gebruiken om te gluren. Ze kijken wel bij een ander, maar laten zelf niet zien we ze zijn. Dat is niet prettig.

gluren

LinkedIn laat je weten wie er naar jouw profiel heeft gekeken. Dat maakt ons allemaal nieuwsgierig. Het valt op dat zodra je zelf op het profiel van iemand hebt gekeken, dat de persoon in kwestie zelf ook bij jou komt kijken. Dat is dus een aardige truc om de aandacht van iemand te vragen. Kijk zelf op zijn of haar profiel en je loopt kans zelf ook bekeken te worden.

Maar bij mij staat regelmatig een anonieme vermelding. Er heeft iemand gekeken die zich niet zichtbaar maakt. LinkedIn biedt je de mogelijkheid anoniem te blijven. Dat vind ik jammer. Dat lokt gluren uit. Wel kijken bij een ander, maar geen ruimte bieden om zelf bekeken te worden.

Het heeft mij ertoe gebracht mijn contacten af te schermen.  In principe zet je alles open, tenzij je via ‘instellingen’ beperkingen instelt. Zelf heb ik er nu toch voor gekozen om geen inzage te geven in mijn contacten op LinkedIn; mensen met wie ik link zien nu alleen die contacten die we gezamenlijk kennen.

Mijn advies is: gebruik LinkedIn waar het voor bedoeld is: als een open netwerk. Een digitaal platform waar mensen zich aan elkaar kunnen presenteren. Hou je aan de codes en benut de kansen is mijn advies.

Eén tip: voorzie je profiel van een foto. Het is net als op Marktplaats: geen foto, geen kijker. En kies voor een professionele foto. Het mag je best wel wat waard zijn. Zorg dat je gezicht goed belicht is. “Eén beeld zegt meer dan 1000 woorden”; het is bekend en het geldt ook voor LinkedIn.

Waarom zou ik het doen, kun je je afvragen. Mijn overtuiging is dat LinkedIn steeds vaker gebruikt wordt. Veel mensen benutten het om zich te oriënteren op een persoon. Hoe beter je profiel op orde is, hoe groter de kans dat je opvalt. Het kan je zomaar aan een nieuwe baan of opdracht helpen. Veel succes.

[polldaddy poll=7434219]

Deze blog is gepost in Uncategorized. Bookmark de permalink. Volg alle reacties hier met de RSS feed voor dit blog. Plaats een reactie laat een trackback achter: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Website by WoodandShoes