Klanten

De Mediamarkt had afgelopen week een hele aantrekkelijke actie: geen btw betalen. Mijn kinderen haalden mij over een grotere tv aan te schaffen. Wij hadden al heel lange een kleine tv. Nu we eenmaal het grote scherm hebben staan, wil ik natuurlijk niet meer anders. Zo gaat dat. De tv is niet alleen groter, maar ook slimmer. Zo heeft mijn jongste zoon van 13 mij net uitgelegd hoe ik vanaf mijn laptop op de tv YouTube filmpjes kan afspelen. Inmiddels luisteren én kijken we naar een klassieker: Simon en Garfunkel in Central Park. Mooie inspiratie voor het maken van een blog.

Waarom? Simpel omdat het kan. Dat is wat de klant wil. Niet alleen omdat het nodig is, maar omdat het leuker, makkelijker en uitdagender is. Degene die dat snapt is koploper.

Overigens heb ik gezien dat verlaging van belasting direct leidt tot meer consumptieve uitgaven. In deze bekende keten was het zaterdagavond 17.30 uur nog erg druk. De winkel bleef open tot 22.00 uur! Ik was zeker niet de enige die een nieuwe tv kocht. Ook had ik niet de grootste. Ze gingen als warme broodjes over de toonbank.

gatwick boodschappen bestellenDoor inzet van nieuwe middelen, vooral social media, wordt het makkelijker naar de klant te luisteren. Dat leidt ertoe dat de consument nog meer te zeggen krijgt. Hij reageert niet alleen op aanbiedingen, maar laat weten welke producten hij wil hebben. Deze wensen inspireren bedrijven voortdurend nieuwe services te bieden. Zo kun je tegenwoordig op het vliegveld van Londen Gatwick met je smartphone boodschappen bestellen die klaarstaan als je terugkomt van je reis.

Bedrijven en instellingen doen er verstandig aan beter te luisteren naar de wensen van hun klanten. Als ze zich niet tijdig aanpassen, zullen ze zeker de rekening gepresenteerd krijgen. Regelmatig lees ik berichten van bedrijven die na een lang bestaan onverwacht snel het loodje leggen. Waarom? Ze hadden niet door dat de wereld om hen heen hard veranderde. Hier geldt: stilstand is achteruitgang.

Experts uit de wereld van retail voorspellen zware tijden voor supermarkten. De consument krijgt zo veel keuzes, dat hij niet meer als vanzelf de meeste boodschappen doet bij de supermarkt in de buurt. Zelf bestellen we al enige tijd boodschappen via internet: ideaal. In de grote steden komen grote versmarkten op. Wonderlijk is dat daarbij nieuwe spelers aan het front komen. De familie Van der Valk stapt in de verswereld: dit noemt men ‘blurring’: grenzen vervagen, nieuwe spelers dienen zich aan.

Netwerken

Mijn advies is relaties te behandelen als klanten. Wil je contacten ontwikkelen tot relaties, kun je het beste beginnen met mensen te helpen. Vaak merk ik dat ‘een groot netwerk’ wordt gezien als een vorm van bezit dat je in jouw voordeel kunt aanwenden, wanneer dat jou uitkomt. Ik zie het anders. Netwerken vraagt eerst om geven. Als je investeert in relaties met mensen, zul je vroeg of laat iets terugkrijgen. Vaak gebeurt dit onverwacht. Het komt doordat mensen die jou kennen, je aanbevelen bij anderen, buiten jouw eigen netwerk. Op enig moment kloppen die bij je aan voor advies of om iets te kopen. Zo groeit je netwerk.

Ik merk dat veel mensen selectief zijn in het ontwikkelen van een netwerk. Ze willen het liefst zoveel mogelijk directeuren en ceo’s in hun netwerk. Als ze die eenmaal kennen, vinden ze dat het leren kennen van ondergeschikte medewerkers niet meer nodig is.

Maar tijden veranderen. Hierarchie maakt plaats voor netwerken. Organisaties veranderen mee. Kennis wordt de onderscheidende factor. Kennis zit overal in de organisatie. Wat vandaag niet belangrijk lijkt, kan morgen cruciaal blijken te zijn. Grote organisaties zoeken steeds vaker buiten hun organisatie een bepaald talent. Kleine bedrijven ontwikkelen oplossingen die grote bedrijven niet lijken te kunnen bieden. Een mooi voorbeeld vind ik het bedrijf Solynta in Wageningen. Vier mannen deden iets dat jaren onmogelijk leek te zijn: ze ontwikkelden aardappelzaad. Het Kabinet heeft deze uitvinding inmiddels gewaardeerd als ‘nationaal icoon’. Deze uitvinding kan een forse bijdrage leveren aan de mondiale uitdaging om meer voedsel te produceren voor een groeiende wereldbevolking.

Om deze reden voerde ik afgelopen week opnieuw een gesprek met studenten. Ze hebben veel aan mij gevraagd; ik heb hun geholpen. Op dit moment hebben ze mij nog niet veel te bieden. Maar ik realiseer me dat dat over enkele jaren anders kan zijn. Daarom investeer ik in deze mensen en voeg ze graag toe aan mijn netwerk.

 

 

Deze blog is gepost in Uncategorized en getagt , , . Bookmark de permalink. Volg alle reacties hier met de RSS feed voor dit blog. Plaats een reactie laat een trackback achter: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Website by WoodandShoes