Mosselen in China

Onlangs bezocht ik een internationale foodbeurs in Keulen. Zeven hallen vol met machinebouwers uit de hele wereld. Ik was hier om te bekijken hoe we de FoodValley regio kunnen presenteren aan de internationale foodwereld. Opnieuw was ik onder de indruk van de vele nationaliteiten die vertegenwoordigd waren. Maar ik realiseerde mij ook hoe klein ons land is, temidden van de vele landen die sterk vertegenwoordigd waren. Ik hoorde de vraag al van critici: moet je tijdens een internationaal festijn wel een (kleine) Nederlandse regio presenteren? Een vraag waar ik nog over nadenk.

Terwijl ik inmiddels de zesde hal doorkruiste, liep ik een goede relatie tegen het lijf. Althans, een relatie met wie ik tien jaar geleden nauw samenwerkte. Een eigenaar van een mosselhandel uit Zeeland. Hij nodigde mij uit om weer eens naar het Zeeuwse te komen en bij te praten. Dat zegde ik toe. Ik ben er lang niet meer geweest. Hoewel de Veluwe een mooie plaats is om te wonen, hebben de Zeeuwse wateren bijzondere aantrekkingskracht. Mooi om naar te kijken, nog mooier om op het water te zijn. Ik voer vaak mee met mosselschepen om pers en andere gasten uitleg te geven over de sector, de cultuur en de traditie.

Ik ontdekte daar dat beleving heel belangrijk is. Begrip van de cultuur, de traditie en de omgeving geeft beleving aan een product. Van kenners uit de foodmarkt leer ik dat ‘storytelling’ steeds belangrijker wordt. Consumenten vinden het plezierig te weten wie hun eten heeft geproduceerd, waar het vandaan komt en welke bewerking het heeft ondergaan. Sommige producenten gaan verder: die willen dat hun producten alleen verkocht worden door winkels die de ontwikkeling van het product goed kennen. Het product heeft een verhaal; zonder dit verhaal komt het product niet tot zijn recht.

zeevruchtenMet de mosselhandelaar sprak ik kort over ‘internationalisering’; hij vroeg gelijk of ik hem kon helpen een strategie uit te voeren voor toegang tot de Chinese markt. Opvallend, een MKB bedrijf uit een klein Zeeuws dorpje zoekt mogelijkheden haar producten te verkopen op de Chinese markt. Een bijzondere confrontatie van culturen. Een klein dorpje uit een kleine provincie zoekt toegang tot markten van grote steden in een heel groot land.

Het woord dat ik hem mee zal geven is ‘context’. Dat leerde ik afgelopen week van Wageningse studenten. Ik was te gast als tafelheer tijdens een ‘diner pensant’. Kennis en ervaring delen met studenten ‘Internationale ontwikkeling’. Hen wordt regelmatig ingeprent dat ze begrip en respect moeten hebben voor culturen, willen ze samenwerking met lokale groepen kunnen organiseren. Zakendoen vereist begrip van de cultuur, de traditie of zoals je wilt: de context. Terwijl Nederlanders heel sterk hechten aan hun eigen cultuur en gewoonten, blijken ze te vaak weinig begrip te tonen voor andere culturen. Bedrijven zijn uit op zakendoen en hebben weinig oog voor bijzaken. Niet zo gek dat veel dingen misgaan.

Het mosselbedrijf dat in China markt wil veroveren is voor mij een zoveelste signaal dat we afhankelijker worden van internationale markten. Buitenlandse bedrijven hebben makkelijk toegang tot de Nederlandse markt. Maar Nederlandse bedrijven vinden het nog vaak moeilijk de weg te vinden in buitenlandse markten.

We zullen de moeite moeten nemen ons te verdiepen in talen, culturen en gewoontes. Om ons vervolgens aan te passen. Niet meer de VOC-mentaliteit, waarbij wij de dienst uitmaakten in andere landen, maar uit respect en begrip voor andere mensen. Dat kost Nederlanders veel moeite. We vinden al heel snel dat anderen zich aan ons moeten aanpassen. Dat kunnen we niet meer volhouden. Wij zullen ons moeten verplaatsen in de wensen van andere partijen.

Als we dat doen, hebben we naar mijn idee grote kansen nieuwe markten te veroveren. We hebben wereldwijd een goede reputatie. Met kennisinstellingen die bij de top behoren, bedrijven met sterke merken en een goede infrastructuur liggen er voor ons land veel kansen. We moeten alleen af van het idee dat de wereld op ons zit te wachten.

Deze blog is gepost in Uncategorized. Bookmark de permalink. Volg alle reacties hier met de RSS feed voor dit blog. Plaats een reactie laat een trackback achter: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Website by WoodandShoes