Nieuwjaarsrecepties: ga er heen!

“Aan de slag Arnoud, het is binnenkort weer oogsttijd”, zei een ondernemer enkele jaren geleden tegen mij. Hij doelde op de recepties begin januari. “Prima gelegenheden om veel mensen de hand te schudden en afspraken te maken”. Hij had gelijk. Ik heb zijn advies opgevolgd. Sindsdien benut ik de eerste week van januari om recepties te bezoeken.

En ja, ze hebben zeker nut. Als je maar wel een paar doelen stelt.

Ik stel mij de volgende doelen:

–          onderhouden van mijn netwerk

–          nieuwe contacten leggen

–          nieuwe ideeen opdoen

En ik weet, het is soms doodeng om je in een grote massa mensen te bewegen. Sinds twee jaar bezoek ik de receptie van de Kamer van Koophandel Midden-Nederland. Die bijeenkomst vindt plaats in het Beatrix-theater in Utrecht. Als je daar binnenkomt, is het net alsof je een hele grote dansvloer opgaat. Ruim 1000 mensen staan boven op elkaar. Alle gesprekken bij elkaar geven een bijna oorverdovend geluid.

Niet bang zijn is mijn advies, maar gewoon gaan. Net als met een lange glijbaan. Ga zitten, zet je af en laat je gaan. Je zult zien dat als je midden in de massa staat, je er vanzelf onderdeel van wordt.

Onderhoud

Het eerste doel is eigenlijk het makkelijkste te realiseren. Maar wel heel belangrijk. Een netwerk is één, maar het onderhouden ervan is twee. Juist nieuwjaarsrecepties kun je hier heel goed voor gebruiken. Je kunt heel veel mensen spreken in korte tijd. Vooral de Kamers van Koophandel helpen je hier goed mee.  In de regio waar ik werk, hebben we te maken met vier Kamers.  En die hebben elk hun eigen nieuwjaarsreceptie. Ik ga er naar twee toe. Binnen een week tijd heb je daar 2000 mensen bij elkaar. En ik weet van te voren dat ik daar heel veel bekende mensen tegen zal komen. Uit overheidskringen, bedrijven en maatschappelijke organisties en ook heel veel zelfstandige ondernemers.

Juist deze bijeenkomsten bieden mij een prima gelegenheid om weer even bij te praten met diverse mensen.

Nieuwe contacten

De recepties zijn ook heel geschikt om nieuwe mensen te leren kennen. Met een paar handige trucs, raak je hier snel bedreven in. Wat je makkelijk kunt doen is bij een groepje mensen gaan staan. Het is net als invoegen op een snelweg. Voel je niet bezwaard, knik vriendelijk en stel je voor. Op recepties kan dat. Negen van de tien keer gaat het goed en heb je snel een gesprek met de mensen aan het tafeltje. Besef dat de meeste mensen net als jij alleen komen en nieuwe mensen willen ontmoeten. Mogelijk ben jij juist de interessante gesprekspartner voor ze. Merk je dat het niet klikt, loop rustig verder en probeer het nog een keer. Er is echt niemand die op je let.

Sociale innovatie

Het leukste wat ik vind om te doen is mensen bij elkaar brengen, die samen werken aan een nieuw idee, een nieuw concept. Dat vind ik echt netwerken. In het afgelopen jaar heb ik dit weer heel veel kunnen doen. En diverse keren met succes. Bij het organiseren van bijeenkomsten, maar vooral bij het bedenken van nieuwe ideeën. Begin dit jaar bracht ik een bestaand idee bij een technisch buro in Ede. Juist vorige week heeft dit buro een uitvraag gedaan voor realisatie van het plan dat in één jaar tijd is uitgewerkt. Twee mensen die een idee uitwerkten, is ontwikkeld tot een enorm netwerk, een nieuwe organisatie en een uitgewerkt concept. Een prachtig resultaat.

Technische innovatie vraagt om sociale innovatie. De kiem van nieuwe ideeen ligt in de ontmoeting van mensen. Je loopt een risico, nl. dat jouw rol beperkt is tot het regisseren van een ontmoeting. Maar meestal wil men je er graag bijhouden. Omdat meestal veel meer mensen nodig zijn om goede ideeen uit te werken en te realiseren. En als mensen ontdekken dat jij nieuwe mensen toe kunt voegen aan een team, dan ben je meestal erg welkom.

In januari lopen  mensen vaak rond met nieuwe ideeën. Als je goed naar mensen luistert, hoor je snel genoeg waar ze van dromen, wat ze in dit jaar willen realiseren. En wat ze ervoor nodig hebben. Vaak hebben ze twee dingen nodig: ideeën en geld. Zeker nu het niet zo makkelijk meer is om financiering te vinden voor projecten, is het vinden van mensen met geld heel belangrijk geworden. Ze blijken er te zijn, maar ze hebben geen bordje op hun huis. Ze lopen er niet mee te koop. Dus zul je ze moeten vinden via een netwerk.

Mijn advies is dus: ga er op uit in januari. Kies een paar recepties uit die nuttig voor je kunnen zijn. Als je een uitnodiging nodig hebt, bel de organisatie en vraag er netjes om. Meestal krijg je wel een uitnodiging. Of vraag iemand om je te introduceren. Ik heb nog nooit iemand gesproken die is teruggestuurd.

Wil je nog praktische tips voor netwerken, mail me dan even (leerling.ede@live.nl) Dan stuur ik ze je toe. Veel succes.

Arnoud Leerling

Deze blog is gepost in Uncategorized. Bookmark de permalink. Volg alle reacties hier met de RSS feed voor dit blog. Plaats een reactie laat een trackback achter: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Website by WoodandShoes