Nieuwjaarsrecepties: presenteer jezelf!

Deze week zijn ze er weer: de nieuwjaarsrecepties. We schudden weer veel handjes, drinken kopjes koffie en toasten op het nieuwe jaar. Mijn advies is deze recepties slim te benutten. In mijn vorige column legde ik uit waarom deze recepties bijzonder handig zijn. In deze column enkele praktische tips om zoveel mogelijk rendement te halen uit de contacten die je kunt leggen.

1.  Zorg voor een goed profiel – oefen je van te voren om in 1 of 2 minuten te vertellen wie je bent en wat je doet. En vertel dan vooral wat je plannen zijn. Dat past heel goed bij een nieuwjaarsrecptie. Mensen willen graag een beeld van je krijgen, vooral wat je ambities zijn. Vaak vertellen we aan anderen wat we doen en wat we gedaan hebben. Kijk maar eens bij sollicitaties. In een CV sommen we keurig onze prestaties en opleidingen op. Ik geloof dat ook jouw gesprekspartner vooral wil weten wat je ideeen voor 2012 zijn.

Probeert dit heel kort te vertellen. Kies woorden die mensen verrassen. Zodat ze vragen gaan stellen en jij een stapje verder kunt gaan.

Zo ontmoette ik in het afgelopen jaar iemand die zijn ambitie presenteerde: een nieuwe zorgverzekeraar oprichten. “Wat?”, vroeg ik direct, “dat kan toch helemaal niet?”, waarop hij de gelegenheid nam om mij te vertellen waarom hij gelooft dat het wel kan.

In de trainingen die ik geef, is het oefenen van een pitch een vast onderdeel. Heel lastig, maar erg belangrijk. Ik let er vooral op dat je vertelt wie je bent. Omdat daar de kiem ligt voor nieuwe ideeen. Als jij kans ziet je talenten te ontwikkelen, zul je verbaasd staan over wat je nog in gang kunt zetten.

Begin eens met je LinkedIn profiel kritisch onder de loep te nemen. De meeste mensen presenteren zich met hun functie, met wat ze doen en wat ze gedaan hebben. Mijn advies is: schrijf op wie je bent, wat jouw persoonlijke profiel is. Je baan is maar tijdelijk en geeft niet per sé aan wat jouw talent is.

2. Ontdek wie je gesprekspartner is. Toon interesse en vraag door. Ook hier geldt: kom er vooral achter waar zijn of haar ambities liggen. Mensen vertellen heel graag hun verhaal. Let daarbij goed op welke personen in hun netwerk zitten. Netwerken is vaak het slim benutten van netwerken van jouw contactpersonen. Dit geldt voor het verkopen van producten, maar ook voor lobby en acquisitie. Zakelijke mensen die op een slimme manier hun netwerk benutten, hoeven minder energie te stoppen in koude acquisitie.

Maar binnen het publieke domein geldt dat net zo goed. Citymarketing, acquisitie en lobby worden succesvoller als je weet wie de relaties zijn van jouw contacten.

Netwerken is niet alleen het hebben van veel contacten. Het is eigenlijk nog meer het slim benutten van de netwerken van jouw relaties. Dat vergt dat je heel goed weet wie iemand is en hoe zijn of haar netwerk in elkaar zit.

Ik weet dat een collega van mij goed bevriend is met een staatssecretaris. Mocht ik ooit die staatssecretaris willen benaderen, dan weet ik bij wie ik moet zijn. In de afgelopen twee jaren heb ik veel mensen leren kennen binnen Wageningen Universiteit. Via deze contacten heb ik in feite toegang tot de gehele agrofoodsector. Dat is slim benutten van je netwerk. Een kunst, maar bijzonder effectief.

3.  Wissel altijd kaartjes uit. Het valt me op hoe vaak hier geen gebruik van wordt gemaakt. Hiermee laat je een belangrijke kans lopen. Om na 1 of 2 jaar nog te weten wie iemand is, wat zijn of haar ambities zijn en welke belangrijke relaties je contactpersoon heeft, is een visitekaartje een heel belangrijk middel. Zakenmensen doen het bijna standaard. Hoe Japanners dit doen, heb ik in het afgelopen jaar ervaren. Die beginnen met het uitwisselen van kaartjes. En nog wel heel hoffelijk ook. Ik hou er wel van. Een visitekaartje is een kort profiel van jezelf. Daar kan je trots op zijn. En je kunt het met trots aan een ander geven. Wees niet te bescheiden om een kaartje terug te vragen. In Nederland nemen we rustig een kaartje aan van iemand, zonder een kaartje terug te geven. Dat vind ik vreemd en ook niet netjes.

Maak aantekeningen op het kaartje. Noteer wanneer je iemand hebt gesproken, wat kenmerkend is aan de persoon en welke contacten hij heeft. Neem die gegevens over in je database. Weet je hoe waardevol een goede datasysteem is? Dat je makkelijk 06-nummers op kunt halen uit je smart-phone. Dat geeft je heel snel een voorsprong. Maar ook dat je in 2014 nog weet waar je met iemand tijdens de nieuwjaarsreceptie in 2012 over hebt gesproken. Ik geloof dat de waarde van een goed datasysteem alleen maar groter zal worden.

Veel succes!

Arnoud Leerling

Deze blog is gepost in Uncategorized. Bookmark de permalink. Volg alle reacties hier met de RSS feed voor dit blog. Plaats een reactie laat een trackback achter: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Website by WoodandShoes