Onvindbaar station

Onlangs was ik met mijn vrouw en mijn zoon in Houten. We hadden kaartjes voor een bijzondere uitverkoop van een gewild kledingmerk. Een mooi moment zo vlak voor de zomer. Ruime keus, dikke korting. Dat is lekker kleren kopen. Onverwacht vond ik nog een mooie regenjas. Daar was ik heel blij mee. Mijn ochtend was goed.

Omdat mijn vrouw en ik een vervolgafspraak hadden in Huizen, brachten wij onze zoon naar het treinstation in Houten. Hij zou op eigen gelegenheid teruggaan naar Ede.  Navigatie aan, in een paar minuten dacht ik het station wel te vinden. Dat had ik gedacht.
Wat we ook geprobeerd hebben, we konden de  ingang van het station niet vinden. We zijn langs het spoor gereden, we zagen de overkapping, maar een ingang was niet te ontdekken. Teruggereden naar de andere kant; maar ook daar geen ingang.

Uiteindelijk toch de bewoners van Houten om hulp gevraagd. Ik was even bang een blunder te hebben begaan. Maar nee, ik kreeg te horen dat Houten vooral ingericht is voor spelende kinderen en voetgangers. Op zich is dat prachtig. Maar een station moet je toch kunnen bereiken, ook per auto? De bewoners van Houten stelden mij gerust dat met mij velen gefrustreerd rondreden op zoek naar hun bestemming. Ik zag ook vrachtauto’s met moeite door de vele bochten  manoeuvreren. Ook die stonden waarschijnlijk niet hoog op de lijst van degenen die het ontwerp voor Houten ooit hebben bedacht.

Ik moest denken aan het thema van de 5e Biennale, de internationale architectuurtentoonstelling in Rotterdam: Making City. Over hoe je een stad kunt ontwerpen, maar ook hoe je een stad opnieuw kunt indelen en inrichten. In het Nai in Rotterdam zag ik bij de opening beelden van Sao Paolo; ongekend, hoe mensen daar boven op elkaar wonen, in krotten. Net een mierenhoop. Daar zal geen ontwerp achter hebben gezeten.
Wat mij betreft mag Houten een keer onder het vergrootglas worden gelegd. Met de opdracht om verbeteringen aan te brengen in de ruimtelijke structuur van de stad.  Daarbij zie ik graag dat mensen met verschillende belangen mee kunnen kijken en beslissen. In Houten bespeur ik een éénzijdig ontwerp, dat past bij een momentum. Er lijkt weinig rekening te zijn gehouden met de bereikbaarheid per auto of per vrachtwagen, althans in het centrum.
Aanvoer van voedsel blijkt overigens in de loop van eeuwen een kwetsbaar punt te zijn geweest in het ontwerpen van steden. Niet voor niets dat metropolen grote problemen ondervinden in de bevoorrading van hun binnensteden.

Waar je ook kijkt, steeds meer uitdagingen vragen om samenwerking van spelers met diverse achtergronden en belangen. Problemen worden complexer; om deze op te lossen heb je mensen nodig vanuit verschillende disciplines. Deze mensen zitten niet vaak meer in één organisatie. Samenwerking is daarom nodig en daarbij hoort een andere manier van sturen en beslissen. Vooral door ruimte te bieden aan externe partijen. Niet tijdig inspelen op externe factoren levert vroeg of laat forse problemen op. Netwerkorganisaties zijn hier een oplossing voor. Flexibel gevormde verbanden, die snel gevormd worden, makkelijk uit te breiden zijn en ruimte bieden aan nieuwe partners. Het vereist een gevoel voor urgentie, dat uitdagingen van vandaag echt een andere aanpak verlangen. Alleen dan zien mensen het belang om te veranderen en te kiezen voor nieuwe vormen van samenwerking.

Ik hoop dat het college van B&W van Houten de moed heeft om een team van mensen, binnen en buiten de organisatie,  ruimte te bieden met oplossingen te komen voor de problemen in het centrum. Hopelijk zorgt dit team ervoor dat het station makkelijk bereikbaar wordt en de aanvoer van voedsel wordt afgestemd op de vrachtauto’s die het centrum in moeten. Vanzelfsprekend zonder af te doen aan het belang van kinderen in de gemeente. Zij verdienen alle bescherming.

Deze blog is gepost in Uncategorized. Bookmark de permalink. Volg alle reacties hier met de RSS feed voor dit blog. Plaats een reactie laat een trackback achter: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Website by WoodandShoes