(T)utoyeren

door Arnoud Leerling

Vorige week  bezocht ik Event13. Tot een week geleden had ik er nooit van gehoord. Maar een collega uit Ede vroeg ik of ik in zijn plaats wilde gaan. Vooral om even te kijken bij de stand van de provincie Gelderland.

De beurs was in Utrecht; niet ver van Ede, dus ik besloot te gaan. Voor een klein bedrag kon ik ook nog intekenen op een seminar van Julius Solaris, expert Events. Dat was de moeite waard.

Leuke beurs, mooie stands. Ik kon goede ideeën opdoen voor onze eigen stand op Provada 2013, in juni in de Rai. Daar staan we als Regio FoodValley voor het derde jaar. Het blijft een kunst om een inspirerende stand te maken en mensen vanzelf te lokken, zonder je op te dringen met een commercieel praatje.

Julius Solaris sprak over Generation Y. In het Financieele Dagblad van dit weekend las ik dat ik behoor tot Generation X. En volgens het FD verschillen deze twee generaties flink van elkaar. Ik vind het leuk om te weten wat de nieuwe generatie boeit en bindt. Deze generatie is sociaal, kijkt weinig tv en blijkt ook minder geïnteresseerd in een rijbewijs. Grappig. Het is fascinerend om te zien hoe ze hun eigen keuzes maken.  Al word ik wel een beetje leip van al die lieden die met oortjes inlopen. Ik probeer met zachte hand mijn kinderen ervan af te helpen.

u:jij

Iets anders dat mij steeds vaker opvalt is dat deze generatie geen u meer kan zeggen. Jij en jullie zijn de aanspreektermen geworden voor mensen van een oudere generatie. Ik kan, maar volgens mij wil ik er ook niet aan wennen. Ik wil helemaal niet de oude heer uithangen en bevoogdend zijn. Maar sommige dingen mogen van mij wel overeind blijven. En mensen die ouder zijn netjes aanspreken is er één van wat mij betreft.

Vorige week belde een student mij. Echt iemand van generation Y. Of ik bereid was een afspraak te maken vanwege een onderzoek dat hij uitvoerde. Natuurlijk, als het even kan maak ik hier tijd voor. Terwijl mensen uit Generation X vaak nog vragen of ze kunnen tutoyeren, ging deze jonge man direct over in de jij-vorm.

Een belangrijke reden om passende aanspreekvormen aan te houden is dat we die nodig hebben in internationale relaties. Nederlanders hebben niet de beste reputatie op dit gebied. Het is nodig om die te verbeteren. Vooral zakendoen met Aziaten vereist respect voor gewoontes en culturen. Daar moet je heel goed weten wat je wel en niet kunt zeggen, wat je wel en niet kunt doen.

Een mooie gewoonte die ik graag overneem van Aziaten is het presenteren van een visitekaartje aan het begin van een gesprek. Nederlanders hebben vaak geen visitekaartje bij zich of geven er geen één. Als je dan een kaartje aanbiedt, maken ze vaak geen aanstalten om een kaartje terug te geven. Aziaten doen dat heel netjes en passend. Ik proef er een vorm van respect in die ik graag overneem.

Maar moet ik nu Generation Y gaan corrigeren? Ja, adviseerde een ondernemer mij onlangs, toen ik hem om advies vroeg. Er is blijkbaar niemand meer die het doet. Dinsdag komt de student bij mij op bezoek. Ik zal zien of ik het netjes over kan brengen.

Deze blog is gepost in Uncategorized. Bookmark de permalink. Volg alle reacties hier met de RSS feed voor dit blog. Plaats een reactie laat een trackback achter: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Website by WoodandShoes