Wakker worden

Het was vroeg,  zeker voor een zaterdagochtend. Mijn jongste zoon werd om 8.30 uur verwacht bij de hockeyclub. Zaaltoernooi in Tiel. Een mooi alternatief voor de buitencompetitie. Het was niet eenvoudig wakker worden. Het is weer wennen na een heerlijke vakantie. Komende week is het elke dag vroeg op. Wakker worden!

In de vakantie las ik in National Geographic een opzienbarend artikel over de economie in Nigeria. Daar wordt hard gewerkt en groeit de economie sterk. Terwijl we door de media geïnformeerd worden over ebola in de westelijker gelegen landen, lees ik maar weinig over Nigeria. Maar wat daar gebeurt is imponerend. Het land is inmiddels de grootste economie van Afrika.

Met Nigeria zijn er meer zogenoemde opkomende landen; landen die de economie herstellen na een oorlog of een langdurige crisis. Daarmee worden ze concurrenten van de welvarende landen in het aantrekken van investeerders, ontwikkelaars, financiers en menselijk kapitaal. De drang van landen als Nigeria is enorm groot. Men zet alles in om de welvaart te laten stijgen. De bewoners hebben te lang in slechte omstandigheden geleefd. Iedereen wil dat ontstijgen. Mensen trekken naar de stad en zien wat anderen bezitten: huizen, auto’s, electronica en andere luxe-goederen.

China, Korea, Brazilië en dus ook Nigeria zijn hard op weg uit te groeien tot sterke economieën. Als wij niet opletten, verliezen we marktaandeel in de wereld. We zijn in ons land vaak bezig met behoud van wat we hebben in plaats van het veroveren van nieuwe markten. Dit gaat gepaard met heel veel overleg. Dat hoort bij polderen. Ons land is er sterk door geworden. De vraag is alleen hoe lang dit systeem nog houdbaar is.

We lijken weliswaar de crisis te boven, maar economische groei komt nauwelijks op gang. We lijken het ermee te moeten doen. Maar wat nu als andere landen wel hard groeien? Blijven we dan lijdzaam toekijken? Of gaan we de bakens verzetten? Wakker worden!

Waarom benutten we niet datgene waar we goed in zijn, namelijk samenwerken. We worden er internationaal voor geprezen. Maar samenwerken doen we vooral graag in eigen land. We zijn er druk mee en besteden er veel tijd en menskracht aan. Samenwerken met andere landen, buurlanden of anderen ligt ons moeilijk.

Terwijl Duitsland ons grootste exportland is, moest onze Koning in 2013 zakenmensen nog voorgaan naar een bloeiende regio als Beieren. Om maar niet te spreken over landen in Azie. Samenwerken met Chinezen is voor veel mensen twee bruggen te ver. Ze praten over Chinezen alsof ze allemaal hetzelfde zijn; we hebben het wel over 1,4 mld mensen! Wakker worden! Eenmaal voet aan de grond in dit land, en je hebt een marktpotentieel om u tegen te zeggen. Waarom doen we dat dan niet?

Ik weet het antwoord wel. Chinezen zijn anders. Ze spreken geen Engels en onderhandelen totaal anders dan wij gewend zijn. Maar daarom zijn ze nog niet per definitie onbetrouwbaar. Investeer in netwerken, leer Chinezen kennen en toon respect. Er zijn genoeg Nederlandse bedrijven die de weg weten en hulp kunnen bieden met zakendoen.

Deze investering heeft een positieve keerzijde. Chinezen, Afrikanen, Russen en Japanners komen vaak naar Nederland. Niet alleen als toerist, maar steeds vaker uit zakelijke overwegingen. Ze nemen aandelen in bedrijven, investeren in vastgoed en vestigen zich in ons land. Als wij kunnen samenwerken met andere culturen, kunnen we de buitenlandse inbreng in ons voordeel aanwenden. Doen we dat niet, dan dreigt voor Nederland steeds vaker een bijrol.

Word wakker, zoek de kansen en benut ze. Veel inspiratie voor 2015.

 

Deze blog is gepost in Uncategorized. Bookmark de permalink. Volg alle reacties hier met de RSS feed voor dit blog. Plaats een reactie laat een trackback achter: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Website by WoodandShoes